Günümüzde Enerji Sektöründe bir çok tehlikeli madde kullanılmaktadır ve bu enerji santrallerinden tehlikeli madde üretimi olmaktadır. Başta bakım çalışmalarında kullanılan temizlik spreyleri, çeşitli boya ve tiner benzeri inceltici kimyasallar bunlara sadece küçük bir örnektir. Yine Termik Enerji Santrallerinde koruyucu olarak kullanılan kimyasal maddeler ve yanma sonucu çıkan atıklar tehlikeli kimyasallara örnektir.
Bu içerik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 24.10.2013 tarih ve 28801 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ve 30.12.2016 tarih ve 29934 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle ilişkilendirilen, 22.05.2014 tarih ve 29007 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ ve 19.04.2017 tarih ve 30043 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de belirtilen kriterlere uygun olarak belgelendirilmiş Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarını istihdam eden, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarının Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge’deki şartlara göre kurulmuş olan “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları” tarafından alınacak hizmeti kapsamaktadır.
Tüm bu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, İşletmenizde;
ADR hükümlerince belirlenen aşağıdaki sınıflar bulunabilmektedir:
a) Sınıf 1 Patlayıcı Maddeler ve Nesneler:
- Patlayıcı maddeler: Çevreye hasar verebilecek bir hızda, sıcaklıkta ve basınçta, kimyasal
tepkimeler sonucu gazlar oluşturabilen katı veya sıvı maddeler (veya madde karışımları),
Piroteknik maddeler: Patlayıcı olmayan ve kendine yeterli, ekzotermik kimyasal tepkimeler
sonucu ısı, ışık, ses, gaz veya duman veya bunların bir karışımı biçiminde etki vermek üzere
tasarlanmış maddeler veya madde karışımları;
- Patlayıcı nesneler: Bir veya daha fazla patlayıcı veya piroteknik madde içeren nesneler;
- Patlama yoluyla pratik bir etki veya bir piroteknik etki oluşturmak üzere imal edilmiş ve
yukarıda söz edilmeyen maddeler ve nesneler.
- b) Sınıf 2 Gazlar: Saf gazlar veya gaz karışımları ile bir veya birden fazla madde ve nesne içeren gaz ve gaz karışımlarını kapsar. Zehirleyici, alev alıcı ve boğucu gazlar olmak üzere üç alt sınıfa ayrılır.
- c) Sınıf 3 Alevlenir Sıvılar: Parlama noktası 60 °C‘den daha düşük olan sıvıları, parlama noktası 60 °C’den daha yüksek olan erimiş katıları, duyarlılığı azaltılmış sıvı patlayıcıları kapsar.
- d) Sınıf 4.1 Alevlenebilir katılar, kendiliğinden tepkimeye giren maddeler, polimerleştirici maddeler ve
duyarlılığı azaltılmış katı patlayıcılar: alevlenebilir maddeleri ve nesneleri, 1.2.1’deki “katı” tanımının (a) bendine göre duyarlılığı azaltılmış katı patlayıcıları ve kendiliğinden tepkimeye giren sıvıları veya katıları ve polimerleştirici maddeleri kapsar.
- e) Sınıf 4.2 Kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler: Aşağıdakileri kapsar:
– Piroforik maddeler, karışımlar ve çözeltiler (sıvı veya katı) dahil olmak üzere, küçük miktarlarda olsa bile hava ile temas ettiğinde beş dakika içinde tutuşan maddelerdir. Bunlar Sınıf 4.2 içerisinde kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler olarak tanımlanır ve
– Kendiliğinden ısınan maddeler ve nesneler, karışımlar ve çözeltiler dahil olmak üzere, hava ile temas ettiğinde hiçbir enerji kaynağı olmadan ısınmaya yatkın maddelerdir. Bu maddeler, yalnızca büyük miktarlarda (kilogram olarak) ve uzun bir süre sonunda (saatler veya günler) tutuşur.
- f) Sınıf 4.3 Su ile temas ettiğinde alevlenebilir gazlar açığa çıkaran maddeler: su ile reaksiyona girerek, hava ile patlayıcı karışımlar oluşturmaya yatkın alevlenebilir gazlar açığa çıkartan maddeleri ve benzer maddeleri içeren nesneleri kapsar.
- g) Sınıf 5.1 Yükseltgen Maddeler: Kendilerinin alevlenir olmaları gerekmediği halde, genellikle oksijen vererek başka malzemelerin yanmasına neden olan veya buna katkıda bulunan maddeleri
- h) Sınıf 5.2 Organik Peroksitler: Organik peroksitler ve organik peroksit formülasyonlarını kapsar.
- i) Sınıf 6.1 Zehirli Maddeler: Oldukça küçük miktarları tek bir etki ile veya kısa süreli etki ile insan sağlığına zararlı olan veya öldüren, solunum yolu ile veya deriden emilim ile veya sindirim yoluyla etkili olan maddeleri kapsar.
- j) Sınıf 6.2 Bulaşıcı Maddeler: Bulaşıcı maddeleri kapsar. ADR amaçları uyarınca bulaşıcı maddeler, patojen içerdiği bilinen ve içermesi beklenen maddelerdir. Patojenler, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olabilecek mikroorganizmalar (bakteriler, virüsler, riketsiya, parazitler, mantar dahil) ve prionlar gibi diğer ajanlar olarak tanımlanır. Sınıf 6.2 maddeleri aşağıdaki şekilde alt gruplara ayrılır:
– İnsanları etkileyen bulaşıcı maddeler
– Yalnızca hayvanları etkileyen bulaşıcı maddeler
– Klinik atıklar
– Biyolojik maddeler
- k) Sınıf 7 Radyoaktif Malzemeler: ADR uyarınca ilgili tabloda belirtilen temel radyonüklid değerleri sevkiyatta hem etkinlik konsantrasyonu hem de toplam etkinlik olarak aşan radyonüklidleri içeren herhangi bir malzeme anlamına gelir.
- l) Sınıf 8 Aşındırıcı Maddeler: Temas halinde cildin veya mukoza zarlarının epitel dokularına kimyasal etki ile zarar veren veya sızıntı olması halinde diğer maddelere veya taşıma araçlarına hasar veren veya yok eden maddeler içeren maddeleri ve nesneleri kapsar. Ayrıca bu sınıf, yalnızca suyun varlığında aşındırıcı sıvı oluşturan veya havanın doğal neminin varlığında aşındırıcı buhar veya duman üreten diğer maddeleri de kapsar.
- m) Sınıf 9 Muhtelif Tehlikeli Maddeler ve Nesneler: Taşıma sırasında diğer sınıfların başlıklarınca kapsanmayan, bir tehlike arz eden maddeleri ve nesneleri kapsar.
İşletmeniz, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında dolduran, yükleyen, paketleyen, gönderen, alıcı, boşaltan, tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak faaliyet gösterebileceğinden bu faaliyet alanlarını kapsayan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almakla yükümlüdür.
(Faaliyet konuları işletmenizin detaylı incelenmesinden sonra belirlenecektir.)
Bu konuda yapılacak bir yanlışlık cezai işlem uygulanmasına neden olabilecek önemli bir durumdur.
Detaylı bilgi için https://www.avrupatmgd.com/ sayfasından Avrupa TMGD sitesini ziyaret ediniz.